Get Adobe Flash player

Geschiedenis

 

           

Casimir "De Mit" Janssens                Aimé VereeckeDe Aimé’s BigBand werd opgericht in Leopoldsburg op 26 april 1982 door trombonist en all-round muzikant Casimir Janssens, de Mit in de volksmond.

Van reeds voor de wereldoorlogen was Leopoldsburg een olijke en florerende  garnizoen-gemeente met een bruisend uitgaansleven en een overvloed aan muzikale activiteiten. Leopoldsburg bracht menig uitstekend muzikant voort zoals ondermeer  een Casimir Janssens en een zekere Aimé Vereecke. Zij speelden in de vele danslokalen en clubs van de gemeente en ver daarbuiten.

Voor Aimé Vereecke echter werd Leopoldsburg te klein en na Wereldoorlog II week hij uit naar Brazilië om er zijn muzikale ambities te verruimen. Uiteindelijk kwam hij in Amerika terecht en werd “proofreader”  bij zowat de grootste filmmaatschappij  20th  Century Fox in Hollywood.   Menige filmmuziek composities van superproducties  ( Jaws, ET ….) gingen door zijn handen en werden aangepast en op punt gebracht tot in de kleinste details.

Intussen musiceerde de Mit naarstig verder in België en omringende landen tot hij het langzamerhand moe werd steeds van huis en gezin weg te zijn en hij in 1982 een amateur  bigband oprichtte. Aanvankelijk enkel met jonge enthousiastelingen maar al snel aangevuld met meer ervaren muzikanten uit de omstreken van Leopoldsburg.  Hij was dag en nacht in de weer om zijn bigband in de stijl van de succesvolle Glenn Miller uit te bouwen. Arrangementen van kleine bezettingen naar bigband uitbreiden; nummers van bandopnemer naar notenbalken uitschrijven en repeteren in het feestzaaltje van de volkscafé  Quatre-Bras.  Het was een grote opgave en uitdaging, vooral  destijds, om originele bigband arrangementen te bemachtigen.  Maar zijn muzikale boezemvriend Aimé schoot hem ter hulp en stuurde vanuit Amerika tal van al dan niet aangepaste composities toe. Uit dank en erkentelijkheid doopte de Mit zijn band de  “Aimé ’s BigBand”.

Er werd opgetreden in Leopoldsburg en omstreken en in de Belgische garnizoenen in Duitsland. De Brandweershows in de Gemeentelijke feestzaal werden legendaris; de haren van de Mit echter steeds dunner en grijzer…

Om te repeteren verhuisde de band van de Quatre-Bras naar de zaal van de Fanfare Sint-Jozef en veel later naar de huidige repetitielocatie , scouts lokaal “De Mast”.

De Mit speelde nog 1ste trombone bij “ zijn kind “, de Aimé’s BigBand , en stopte met tranen in de ogen op  zijn 80ste.  Enkele jaren later overleed hij.  Aimé overleed op 85 jarige leeftijd op 17 september 2009 in Moscow in de staat Idaho in de USA.

Voor zijn overlijden kreeg de Mit de plechtige belofte om zijn bigband te doen verder leven, in dezelfde swingende en herkenbare stijl.  Met het huidige bestuur; muzikanten,  vocals en -- op zijn minst gezegd- onstuimig bruisende dirigente, wordt daar dagdagelijks aan gewerkt.